top of page
  • Paul Paepe

Project 'Isi & Esther' afgerond

Op donderdag 23 juni vond het slotevent plaats van het project ‘ In het spoor van Isi en Esther’. Een poging om woord en beeld te geven aan dit unieke project, waaraan 14 jongeren en 7 begeleiders vanuit de drie deelorganisaties van Xplo eerder dit jaar deelnamen.

Tijdens WO II werden er in het toenmalige Stella Maris in Kortrijk, nu vzw De Korf, Joodse kinderen opgevangen van wie de ouders waren opgepakt en gedeporteerd. Ook Isi en Esther werden zo gescheiden van hun moeder. Esther, die nog steeds in Israël woont, heeft goede herinneringen aan zijn verblijf in Kortrijk.


Na twee jaar uitstel omwille van Corona en met de huidige oorlogssituatie in Oekraïne als extra context, trokken we van 7 tot 14 april naar Polen op zoek gaan naar wat de moeder van Isi & Esther had meegemaakt. We vertrokken vanuit de Dossin kazerne in Mechelen en namen zoveel mogelijk de transportmiddelen uit die tijd om de ervaring echt te maken. We bezochten onder meer Katowice, Auschwitz, Birkenau en Krakau (Schindler’s factory). In Katowice betuigden we ook onze dankbaarheid aan het graf van generaal Strzelczyk, die met zijn Poolse manschappen de streek rond Ieper bevrijdde aan het eind van WO II. Deze reis werd een onvergetelijke ervaring, onder meer door onze ontmoetingen met Poolse Blauwhelmen en Poolse studenten die we onderweg hebben ontmoet.


Heel veel dank aan onze sponsors die dit project financieel hebben mogelijk gemaakt : Lions Mercurius Kortrijk, vzw Zonta Waregem, Imosphinx Academy Belgium, Stad Wervik, Kiwanis, vriendenkring Flossenbürg Geluwe, Yourpressplay en Bulo.

105 weergaven

Comments


bottom of page