top of page
  • Paul Paepe

Onmisbaar op de achtergrond

Geen informatica meer binnen Xplo vzw ? Dat zou bijna terugkeren betekenen naar het Stenen Tijdperk: geen mailverkeer, gedeelde mappen, bestanden, dossiers of dagboeken, vaste of mobiele telefonie, loonverwerking of zelfs televisiekijken meer. Een vlot draaiend internet en bijhorend informaticasysteem is dan ook van vitaal belang. En daar staan Steven, Thomas, Gerdy en Chris zowat dagelijks garant voor.

'Tijd & geld, daar ontbreekt het ons vooral aan', lachen de heren. 'Alles is steeds dringend. Dat betekent dus voortdurend prioriteiten stellen. En daarnaast kijken hoe we alles kunnen doen passen binnen een eerder beperkt budget (niet-geïndexeerde werkingsmiddelen, nvdr).


De vakantie is in zicht en dat is, uiteraard ook voor de collega's van het ICT-team, iets om naar uit te kijken. Het voorbije jaar zat immers opnieuw overvol: van het onderhandelen voor het verkrijgen van de beste voorwaarden bij leveranciers en vervolgens het bestellen, installeren en waar nodig herstellen van hard- & software, via het opnemen van de dagelijkse permanentie tot de broodnodige zelfstudie om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen ter zake, enz.


'Vroeger was het al druk, en dat gaat steeds verder crescendo', zo vervolgen ze. 'Eerst was er de Corona pandemie, waardoor ook het van thuis uit kunnen werken een noodzakelijkheid werd. Iets wat wij op korte termijn technisch mogelijk moesten maken.'

Dat bleek achteraf slechts een relatief kleine uitdaging, want daarna volgde de fusie tot Xplo vzw. 'Plots gingen we van het technisch ondersteunen van een goeie honderd naar meer dan driehonderd collega's. Bovendien dienden drie 'eilanden' met eigen materiaal, leveranciers & gewoonten samengevoegd te worden tot een vlot draaiend systeem in de cloud met een stapsgewijs uit-faseren van de lokale servers. Voorwaar een flinke uitdaging, waarvan we het proces momenteel nog lopende is.'


Hoe kijken zij naar de toekomst?

'De complexiteit neemt toe en dat zal het ook blijven doen', daar zijn de heren van overtuigd. Er zullen dus bewuste keuzes moeten worden gemaakt bij de inzet van nieuwe technologieën. Een goede samenwerking met externe partners zal daarbij enkel aan belang winnen.' Meteen maken ze van de gelegenheid gebruik en sturen ze een uitnodiging de wereld in om hun team te komen versterken: 'Stagiairs bachelors Informatica zijn van harte welkom! Hier kunnen ze veel opsteken en tegelijk bijdragen aan een sector die het verschil wil maken.' Beter zouden we het zelf niet kunnen verwoorden.

126 weergaven

コメント


bottom of page