over Sonar
Sonar maakt hulpverlening beschikbaar/bereikbaar voor alle +14 jongeren uit de regio Roeselare en Menen, voor zij die zelf een hulpvraag hebben en voor zij die -al dan niet expliciet- een hulpvraag opgespeld krijgen door anderen. Het initiatief kan dus vertrekken vanuit de jongere zelf, wij kunnen hen aanspreken vanuit participatieve observaties in hun leefwereld of ze kunnen aangemeld worden door derden (professioneel en/of niet-professioneel netwerk).
Flexibiliteit, transparantie en laagdrempeligheid kenmerken onze inhoudelijke en structurele werking, waarmee we zowel onze preventieve als curatieve taak opnemen.
We vertrekken vanuit een sterk geloof in de eigen kracht en mogelijkheden van jongeren en willen hen ondersteunen en stimuleren om tot een positieve ontwikkeling te komen. We werken bij voorkeur nauw samen met de omgeving van de jongeren, ouders, school en anderen. We doen dit in dialoog en in alle transparantie, zodat een klimaat en netwerk ontstaat waarin jongeren veilig en verantwoord kunnen opgroeien. We nemen jongeren serieus en proberen hen te begrijpen, ook als we geen begrip voor hun gedrag hebben. We gaan met een integrale focus aan de slag met de jongeren, hetzij rechtstreeks of via zijn/haar netwerk, waarbij we steeds de relevantie van de maatschappij in beeld brengen. We gaan samen op zoek naar het delicate evenwicht tussen externe verwachtingen en de specifieke - soms normafwijkende - noden en behoeftes van de jongere. Uiteindelijk willen we jongeren zelf bewust eigen keuzes laten maken en daar hun eigen regie over kunnen hebben.
We werken outreachend in het verlengde van en soms in de schemerzone met het jeugdwerk, omdat net daar onze toegevoegde waarde zich situeert. We zijn dus zowel actief in de publieke (vindplaatsgericht) als semipublieke ruimte (participatieve gast in het jeugdwerk), maar ook bij de jongeren aan huis. In de eigen private ruimte van onze dienst kunnen gesprekken plaatsvinden of ad-hoc thema gebonden groepsbijeenkomsten en projectwerk worden georganiseerd.